Sağlık

Kuru cilt hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır? Kuru cilt belirtileri…

Yağlı cilde sahip olanlar bile zaman zaman kuru cilt sorunlarıyla karşılaşabilirler. Kuru cilt vücudun herhangi bir bölümünü veya tüm vücudunu etkileyebilir. Genellikle el, kol ve bacaklarda meydana gelen bu durum için bazen nemlendirici kullanmak yeterli olmamaktadır. Altta yatan farklı nedenlerden kaynaklanan cilt kuruluğu tedaviye dirençli olabilir. İşte soruların yanıtları: Cilt kuruluğu neden olur, hangi hastalığın belirtisidir ve kuru cilde çare nedir?

KURU CİLT NEDENLERİ

İlgili Makaleler

Cildin parlaklığını ve pürüzsüzlüğünü kaybetmesinin altında yatan nedenleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden anlatıyor. Sağlıklı bir cilde sahip olmanın yanı sıra, cildin yaşla birlikte maruz kaldığı güneşin zararlı etkilerinden korunması için dikkat edilmesi gereken değerli bilgileri paylaşıyor.

Kuru cilt, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzıyla doğrudan ilgilidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden’e göre sağlıksız beslenme ve yorgunluk cildin parlaklığını ve pürüzsüzlüğünü kaybetmesine neden olabiliyor. Bu durum doğru zamanda ve doğru miktarda beslenmenin önemini vurgulamaktadır.

VİTAMİN VE MİNERALLERİN CİLT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Diyetisyen Erden, C, E, A, K ve B kompleks vitamin ve minerallerinin cilt sağlığına faydalarına değiniyor. Özellikle C ve E vitaminlerinin güneşin olumsuz etkilerini azaltabileceğini belirtiyor. C vitamini için narenciye, brokoli, karnabahar gibi besinleri, E vitamini için ise bitkisel yağlar, fındık, badem gibi kaynakları öneriyor.

A VİTAMİNİ VE BİYOTİN

A vitamini nemlendirici etkisi ile doku onarımını desteklerken, biotin ise cilt, tırnak ve saç hücrelerinde bulunan değerli bir besindir. Muz, yumurta ve pirinç biyotin kaynakları arasında yer alırken, A vitamini içeren besinlerin çizgi ve kırışıklıkları azalttığını vurguluyor.

GÜNEŞİN ZARARLI ETKİSİNE KARŞI

Diyetisyen Erden, cildi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyan selenyumun tam tahıllar, deniz ürünleri, sarımsak ve yumurtada bulunduğunu belirtiyor. C vitamini, çinko ve bakırın birlikte alınmasının cilt elastikiyetini artırdığını da ekliyor.

CİLT SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BESİNLER

Sağlıksız beslenme alışkanlıklarından uzak durulması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Erden, yağlı salata sosları, mayonez, yağlı peynirler, tuzlu ve şarküteri ürünleri, yağlı ve şekerli hamur işleri, gazlı içecekler, kahve ve çay gibi besinlerin cilt sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söylüyor.

CİLDİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

Diyetisyen Erden, cildi güçlendirmek için likopen içeren domates tüketilmesini ve antioksidan gücü yüksek meyve ve sebzelerin sistematik olarak tüketilmesini öneriyor. Ayrıca haftada en az iki kez omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık tüketilmesinin altını çiziyor.

GÜNEŞ IŞIĞI VE SU TÜKETİMİ

Son olarak Diyetisyen Erden, 10.00-15.00 saatleri arasında güneş ışığına maruz kalmamamızı ve gerektiğinde koruyucu faktörü yüksek güneş koruyucuları kullanmamızı hatırlatıyor. Ayrıca yaşlandıkça cilt kuruluğunu önlemek için günlük su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Su tüketiminin kilo başına 30 ml olması tavsiye edilir; Örneğin 60 kg ağırlığındaki bir bireyin günlük su ihtiyacı 1800 ml olmalıdır.

haberugurludag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu