Sağlık

Bu Köy Kanser Vakalarında Patlıyor

İZMİR’in Torbalı ilçesine bağlı Ahmetli Köyü’nde kanser vakalarındaki artış dikkat çekiyor.

Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na konuşan Muhtar Hasan Kaplan, pandemi sonrasında kanser vakalarının arttığını belirterek, Sağlık Bakanlığı’ndan erken teşhis ve eğitim konusunda yardım istediklerini söyledi.

İlgili Makaleler

Yaklaşık 1.500 kişinin yaşadığı Ahmetli Köyü’nde kanser vakalarındaki artış dikkat çekmeye başladı. BSHA’ya konuşan Muhtar Hasan Kaplan, vaka sayısındaki artışın endişe verici olduğunu fark edince hemen Sağlık Bakanlığı’na başvurdu. Sağlık Bakanlığı Torbalı Sağlık Küme Başkanlığı’na başvuran Kaplan, kanserde patlamanın nedenlerinin erken teşhis edilmesi ve araştırılması için yardım istedi. Küme Başkanlığı, Muhtar Kaplan’ın talebi üzerine Ahmetli Köyü’nde inceleme başlattı. Sağlık Bakanlığı ile kanser eğitimleri veren Uzm. Köy halkına eğitim vermek için Hemşire Birgül Turan’ı görevlendirdi. Turan köy okulunda birinci oldu ve köydeki kadınlara kanserden korunma eğitimi verdi. Köyde tarama programı başlatılacağını belirten Turan, köy kadınlarını smear testi ve mamografi konusunda yönlendireceklerini söyledi.

Artış Pandemiden Sonra Başladı!

Torbalı Ahmetli Köyü Muhtarı Kaplan, “Son iki yılda Canberal vakaları arttı. Pandemiden sonra oldu dersem yeri geldi. Köyümüzde 7 kişi kanser hastası. Meme kanseri en çok kadınlarda, akciğer kanseri ise erkeklerde görülüyor. Köyümüzde kanser vakaları yaşanmasın diye köyümüze akü eritme tesisi kurmadık. Torbalı Sağlık Grup Başkanlığı’na başvurdum ve ‘Köyümüzde son yıllarda kanser vakalarında artış var’ dedim. Küme liderimiz köylülerimizin bilinçlendirilmesi ve taramadan geçmesi için çalışmalara başladı.”

İlker Kalkın ve Eşi Meme Kanserine Yakalandı

Eşine meme kanseri teşhisi konulan İlker Kalkın, köyünde kanser vakalarının arttığını söyledi. Kansere yakalanan eşinin tedavisinin sürdüğünü belirten Kalkın, “Eşim covit hastasıydı, hastalığı hafif atlattı. Hastalandığında o ve biz aşı olduk. Alman aşısını vurdurduk” dedi. Eşinin istirahat ettiğini anlatan Kalkın, maddi ve manevi sıkıntı yaşadıklarını belirtti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) – Özel Haber

haber-kepez.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu