Sağlık

Bilinçsiz tüketilen vitaminler karaciğere zarar veriyor!

Uzman uyardı!

Bilinçsiz tüketilen vitaminler karaciğere zarar veriyor!

İlgili Makaleler

Uzmanlar, dengeli beslenen sağlıklı kişilerin beslenme desteğine ihtiyaç duymadığını belirtirken, ciddi vitamin eksiklikleri olan veya hastalık sorunu yaşayanların doktordan beslenme tavsiyesi alabileceğini söylüyor. “Bilinçsiz tüketilen besin takviyeleri vücutta birikerek karaciğer gibi hayati organlarımıza zarar verebilir.” Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, şunları söyledi:  Besin takviyelerinin mutlaka doktor kontrolünde ve önceden ölçülerek alınması gerektiğini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, besin takviyelerinin önemi ve karaciğere etkileri hakkında bilgiler verdi.

“Dengeli beslenen ve sağlıklı insanların besin takviyesine ihtiyacı yok.” Prof. Dr. Aytaç Atamer, sağlıklı beslenen ve tıbbi tavsiye olmadan besin takviyesi kullanan kişilerin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Prof. Dr. Aytaç Atamer şöyle devam etti:

“Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri tükettiğimiz besinlerden kolaylıkla temin edebiliriz. İhtiyaç duymadan aldığımız bu takviyeler ne bağışıklığımızı güçlendirecek ne de karaciğerimizi temizlemeyecektir. Bilinçsizce tüketilen besin takviyeleri vücutta birikerek karaciğer gibi hayati organlara zarar verebilir. Ancak ciddi vitamin eksiklikleri olan veya hasta olanlar, tıbbi tavsiye de dahil olmak üzere beslenme konusunda tavsiye alabilirler.

Besin takviyeleri doktor kontrolünde ve önceden ölçü alınarak alınmalıdır. Karaciğerimizin detoksifikasyon yeteneğinin temelini oluşturan antioksidan glutatyondur. Kükürt ve C vitamini içeren besinlerle vücudumuzdaki glutatyon depolarını yüksek tutabiliriz. Bunu yeterli ve tutarlı beslenmemizden sağlamamız mümkün.”

Yağda çözünen vitaminlerin aşırı alımı karaciğeri yorar

Karaciğerin yaşamın devamı için gerekli olan vücudun en temel organı olduğunu belirten Prof. Aytaç Atamer, ağızdan alınan her türlü yiyecek, içecek ve ilacın karaciğerde metabolize edildiğini kaydetti.

“Yağda çözünen vitaminler karaciğerde metabolize edildikten sonra depolandığından aşırı alımı karaciğeri yorup hasara neden olabiliyor. “Özellikle A vitamini ve suda çözünen bir vitamin olan niasin, karaciğerde aşırı miktarda depolanabiliyor ve yüksek dozda alındığında toksisiteye neden olabiliyor.” şeklinde konuşan Prof. Dr. Aytaç Atamer, bazı bitkisel takviyelerin de karaciğer hasarına neden olabileceğini anlattı.

Cinsel işlevi arttırıcılar gibi takviyeler daha fazla zarara neden olabilir

Prof. Dr. Aytaç Atamer ayrıca zararsız bir bitkisel besin takviyesinin kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek karaciğerde hasara yol açabileceğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bitkisel gıda ve ilaç takviyelerinin karaciğere zarar verme riski binde bir ile on binde bir arasındadır. Cinsel fonksiyonu arttırıcı takviyeler, vücut geliştirme ve diyet ürünleri, kediotu, ebegümeci, öksürük otu karaciğer için toksik olabilir. “Birden fazla vitamin, detoks ve takviye ürünleri yani 5 ila 20 madde içeren ürünler potansiyel olarak daha fazla zarara neden olabilir.”

Bitkisel ürünler yeterince denetlenmiyor

Prof. Dr. Aytaç Atamer, kullanılan besin takviyeleri ve bitkisel ürünlerin yeterince denetlenmediğini belirterek, “Bazıları ağır metaller ve katkı maddeleri içeriyor. “İçeriklerini bilmediğimiz veya gereksiz yere kullandığımız gıda takviyeleri size yarardan çok zarar verebilir.” söz konusu.

Kullanılan besin takviyelerinin bireylerin karaciğerine etkisi; Kullanılan besin takviyelerinin ve alım süresinin yaşa, karaciğerin durumuna, kapasitesine, hastalıklara ve/veya genetik yatkınlığa ve alınan takviyelerin içeriğine göre değişebileceğinin anlatılması. Dr. Aytaç Atamer sözlerini şöyle tamamladı:

“Alınan çoklu ilaç diyabet gibi metabolik hastalıkların yan etkilerini artırıyor. Besin takviyeleri farmasötik statüsünde olmadığından Sağlık Bakanlığının kontrolüne tabi olmayıp Tarım ve Orman Bakanlığına bağlıdır. Bu nedenle besin takviyelerinin etkilerini araştırmaya yönelik bilimsel araştırmalar çoğunlukla hekimler tarafından toksik etkilere maruz kalan hastalar üzerinde yapılmaktadır. Kullanılan besin takviyelerinin yan etkileri konusunda yeterli bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bu konuda sıkı bir kontrol ve farkındalığa sahip olmak gerekiyor” dedi. Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.42710

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu