Haber

ET FİYATLARI 2 AYDA YÜZDE 50 ARTTI, SATICI VE TÜKETİCİ REAKSİYONLU -2

Yılbaşından bu yana ET fiyatlarında yüzde 50 zam var. Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Bir yılda olması gereken artış 2 ayda gerçekleşti” dedi. Kasaplar, yüksek fiyatların müşteri kaybına neden olduğunu belirtirken, ucuza satış yapan Et ve Süt Kurumu mağazalarının önünde uzun kuyruklar oluştu.

“DEPREM BÖLGESİNDE 7-8 BİN HAYVAN ÖLÜYOR”

Et fiyatlarında yılbaşından bu yana yüzde 50’ye varan artış hem satıcıya hem tüketiciye yansıyor. Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, son aylarda et fiyatlarında yaşanan artışın kasapları da olumsuz etkilediğini söyledi. Yalçındağ, “Neredeyse her hafta 5-10 lira alışverişimiz oluyor” dedi. Yılbaşında 120-130 lira aralığında olan karkas fiyatlarının bugün 175-180 liraya ulaştığını belirten Yalçındağ, et fiyatlarında bir yılda olması gereken artışın 2 yılda olduğunu vurguladı. ay.

Yalçındağ, “Bir sıkıntı var. Yılbaşından bu yana ne değişti? Tedarikçilere soruyoruz, ‘Her hafta zam alıyoruz’ diyorlar. Bu da en çok tüketiciyi ve en çok da biz kasapları rahatsız ediyor” dedi. Yalçındağ, depremin olduğu bölgenin hayvancılık açısından değerli olduğunu belirterek, “Resmi kaynaklardan aldığımız bilgilere göre 7-8 bin büyükbaş hayvan telef oldu. Ama bu böyle bir fiyat artışına neden olabilecek bir rakam değil. Orada kesim devam ediyor.” Etin, kesimin ve toptan et satışının başka açıklaması yok. Bir anda bu fiyatlara çıkarmak benim için bir görevdir.”

“YURTDIŞINDAN ET İTHAL ETMEYİ BEKLİYORLAR”

Fiyat artışının nedenini anlamakta güçlük çektiklerini belirten Yalçındağ, hayvan sayısını azaltma tezleriyle fırsatçılık yapıldığını öne sürdü. Fazlı Yalçındağ, et fiyatlarındaki artışın bazı çevrelerde yurt dışından et ithal etme beklentisi yarattığını belirterek, “Biraz daha yükselse de yurt dışından ithal ortam bekleyenler var. 2010 yılını yeniden yaşayacağız. İthalatın yapıldığı nokta “Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor, koyun ve keçi anlamında tüketimimizi artırmamız gerekiyor. Küçükbaş hayvanlardan başka tutunacak güçlü bir ip yoktur. Üretim ve tüketimdeki payı artıracağız, başka yolu yok. Umarım fiyatlardaki artışta bir durma noktası olur” dedi.

“FİYATLARA BAKIP GERİ DÖNDÜLER”

İstanbul’da işletmesi bulunan kasap Serhat Çelik, yüksek et fiyatları nedeniyle müşteri kaybettiklerini belirterek, “Şu anda et fiyatları yüksek. İnsanlar daha çok beyaz et alıyor. Kırmızı etin fiyatı yüzde 40-40 arttı. Son 1 ayda ortalama 50 lira “İnsanlar durumdan etkileniyor. Bazıları et fiyatlarına bakıp geri dönüyor. Bazıları tavuk alır ve gider. Şu anda tüm kasaplar indirim bekliyor. Devlet et piyasasını ithal hayvanlarla dengeleyebilir” dedi.

“GÜNLÜK SATIŞLARIM 40 KG’DEN 15 KG’YE DÜŞTÜ”

Kasap Necmettin Kantarcı, “Günlük satışım 30-40 kiloydu, şimdi 15 kiloya düştü. Hareket olarak kasapların bir hafta kapanması gerekiyor. Pandemi geçirdik, o dönemde kapıda kuyruklar oluştu. Et fiyatları 50-60 liraydı ama bizde o kadar faiz kalmadı artık kasaplar cebinden harcıyor ben 170 liradan aldığım için bugün 180 liradan satıyorum. yarın git 180 lira ayda 200 kilo et alsam cebimden 2 bin lira çıkıyor et ve süt kurumu tahlil değil çünkü bugün 400 kişi kuyrukta bekliyor saat, ancak yüzde 20’si et alabiliyor. Gerisi et, yolda harcadıkları masraflarla kalıyorlar.”

ET VE SÜT İŞLETMELERİNDE UZUN SIRALAR OLUŞTU

Et fiyatlarındaki artış, Et ve Süt Ürünleri Kurumu mağazalarının önünde uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu. Beylikdüzü’ndeki Et ve Süt Kurumu Şubesi önünde metrelerce uzun kuyruk oluştu. Kasaplarda 270 liraya satılan kıymanın 100 liraya, kırmızı etin 150-330 liraya 36-116 liraya satıldığı öğrenildi.

Fiyatların kasaplardan çok daha uygun olduğunu belirten Nazime Kahraman, “Kasaplardan 300 lira, buradan 110 lira alıyoruz. Sabah 05.00 gibi varıyoruz.

“BURADAN UCUZA ET ALIP YURT DIŞINA SATIYORLARDI”

Metin Meral, “Saat 06:30 gibi geldik. İlk defa geliyorum. Daha önce Sakarya’ya gitmiştim. Orası daha düzenliydi, insanlar sıra numarasıyla gelirdi. Şu an Kasaplarda kıyma burada 250 lira, burada 100 lira. Arada çok fark var. Şimdi ramazan var. “Millet geliyor, millet hazırlık yapıyor. Aslında kurumların biraz daha yaygınlaşması gerekiyor. Ayrıca burası biraz suistimal edilmiş. Eti buradan ucuza alıyorlar, dışarıda iyi fiyata satıyorlar. O yüzden kişi başı maksimum 1 kilo alabiliyorsunuz” dedi.

bor-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu