Haber

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan liselerle ilgili son dakika kararı

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, açık liselere geçişi zorlaştıran düzenleme ve hangi durumlarda geçiş yapılabileceğine ilişkin kural ve düzenlemelerin yer aldığı genelge hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakanlık olarak okulların ve öğretmenlerin güçlendirilmesi amacıyla Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptıklarını belirten Mete, okul yöneticileri ve öğretmenlerin bunu sorun alanı olarak gördüklerini; Not geçme, devam ve devamsızlık, nakil ve geçişler konusunda önemli düzenlemeler yaptıklarını vurguladı. Mete, yönetmelik değişikliğiyle destek ve eğitim kurslarını ihtiyaçlara göre işlevsel hale getirdiklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Örgün ortaöğretim kurumlarında öğrenim hakkını kaybeden öğrenciler hariç, örgün ortaöğretim kurumlarından açıköğretim liselerine geçiş ve geçiş yapamayacakları hükme bağlanmıştır.”Söylendi.

AMAÇ, İZİN VERİLMEYEN ÖZEL EĞİTİM FAALİYETLERİNİN ENGELLENMESİ

Cengiz Mete, özellikle salgın döneminde açık liselere geçişin hızlandığını gördüklerini, açık liseleri amacından saptırarak örgün eğitime alternatif olduğu algısını oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Açık liselerin çeşitli ve zorunlu nedenlerle örgün eğitimden dışlanan veya örgün eğitim hakkını kaybedenlerin uzaktan eğitime devam ettiği okullar olduğunu belirten Mete, bu okullardan şu gibi çok yönlü işlevleri yerine getirmesinin beklenemeyeceğini kaydetti: Akran öğrenimi ve öğrenci-öğretmen etkileşimi.

Bu nedenle açık öğretim liselerine geçişleri yeniden organize ettiklerini vurgulayan Mete, şöyle devam etti:

“Açık öğretime geçişi sıkı şartlara bağlayarak öğrencilerimizin örgün eğitimden ayrılmaları sonucunda çok yönlü gelişimlerinin önündeki engelleri, ileride yaşayabilecekleri mağduriyetleri ve eğitim kayıplarını engellemeye çalıştık.

Ayrıca küresel düzeyde yaşanan pandemi sürecinde ve ülkemizde yüzyılın felaketi olan 6 Şubat depreminde zaruret durumlarından ve şartların ağır olmasından faydalanan velilerimiz, izinsiz özel eğitim çalışmaları yürütmüş ve haksız imkanlar sunmuşlardır. Öğrencilerimize farklı amaçlarla daha akademik eğitim verdiklerini ileri sürerek kayıt dışı gelir sağlayarak fayda sağladılar. Ekonomik yük oluşturan kişi veya yapıların faaliyetlerinin önlenmesini amaçladık. “Öğrencileri ve velilerini açıköğretime yönlendirerek yükseköğretime hazırladıklarını iddia eden, ancak pedagojik ilkelerden uzak, uygun olmayan ortamlarda çalışmalar yapanlara karşı yeni düzenlemelerimizle önlemler aldık ve almaya devam ediyoruz. Eğitim kurumlarının standartları çok düşük, hatta bazılarında güvenlik sorunu bile var.”

Mete, hiçbir makul gerekçe olmaksızın öğrencileri açık öğretime yönlendirmenin örgün eğitimin değersizleştirilmesine, eğitimde fırsat eşitsizliğine, eğitim yatırımlarının ve ders materyalleri gibi kamu kaynaklarının israfına, öğretmen istihdam planlarının bozulmasına neden olduğuna dikkat çekti. Cengiz Mete, “Bu nedenle Bakanlık olarak yeni tedbirler almak ve okulları eğitimin merkezi haline getirmek zorunda kaldık. Açıköğretime geçişle ilgili yeni düzenlemeleri de bahsettiğimiz ilişkilerle hayata geçirdik.”söz konusu.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÖĞRENCİLER AYRICA AÇIK LİSEYE GEÇİŞ YAPABİLECEK

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki mazeretlere dayalı istisnalar dışında örgün ortaöğretim kurumlarının tüm sınıf düzeylerinde açıköğretim liselerine geçişlerin sonlandırıldığını hatırlatan Cengiz Mete, açık liselere geçişte istisnai durumların neler olduğuna ilişkin şunları kaydetti: Hangi öğrencilerin mazeretlerinin kabul edileceği:

“Fesih ile birlikte milli sporcular, şehit ve gazi çocukları, evde ve hastanelerde eğitim gören engelli ve özel eğitim öğrencileri, tutuklu ve tutuklular, ilgili kanunlar kapsamında özel durumu bulunan öğrenciler ile eğitim hakkını kaybeden öğrenciler Örgün ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören ve açık öğretime geçiş yapabilecek olan öğrencilerimiz, bu kapsamda Sayın Bakanımızın imzasıyla yayınlanan bir genelge ile okullarımıza detaylı bir şekilde bilgilendirildi.

AÇILIŞ LİSESİNE ERİŞİM KOŞULLARI DÜZENLENDİ

Öte yandan açıköğretime geçişte uyulması zorunlu kurallar gereğince mazeretleri Bakanlıkça uygun görülenler kapsamında değerlendirilecek olanlara ilişkin açıklamalar da genelgemizde yer almaktadır. . Diğer taraftan sınıf tekrarı yapanlar, ikamet yeri değişikliği nedeniyle aynı türde öğrenim görecek okulları olmayanlar, temel eğitim kurumlarından mezun olup herhangi bir örgün ortaöğretim kurumuna kayıtlı olmayanlar, Yurt dışında bulunma nedeniyle çeşitli mazeretleri olanlar ve uzun süre gerektiren ezber eğitimi alanlar, Milli sporcular dışında aynı türde gidecek okulu olmayanlar, Takım halinde lisanslı müsabakalara aktif olarak katılmış sporcular en az üç yıldır spor yapanlar, Türkiye olimpiyat hazırlık merkezleri ve sporcu yetiştirme merkezlerine kayıtlı olanlar, deprem bölgesindeki bazı il ve ilçelerde ağır kuralları nedeniyle geçici konaklama merkezlerinde ikamet edenler ve ulaşım yoluyla eğitim hizmeti alanlar ,“Dilerlerse ve durumlarını belgelendirirlerse il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve yatay geçiş kurullarına başvurabilirler.”

Genel Müdür Cengiz Mete, “Açık liselere yatay geçiş için zorunlu koşulların belgelenmesi koşuluyla 15 Eylül – 16 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve yatay geçiş kurullarına başvuruda bulunulması gerekmektedir.”dedi.

haberdortyol.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu