Sağlık

Finlandiyalı araştırmacılar beyin kanamalarını tespit etmek için yapay zeka çözümü geliştirdi

HELSİNKİ, 26 Mayıs (Xinhua) — Finli araştırmacılar, beyin kanamalarını saptamak için bir yapay zeka (AI) testi geliştirdiler. Testin iki ila üç yıl içinde ticarileştirilmesi bekleniyor.

Finlandiya bilgi teknolojisi hizmet şirketi CGI tarafından Perşembe günü yapılan basın açıklamasına göre yapay zeka çözümü, CGI tarafından Helsinki Üniversite Hastanesi ve Finlandiyalı görüntüleme teknolojisi şirketi Planmeca ile işbirliği içinde geliştirildi.

İlgili Makaleler

Yapay Zeka Baş Tahlili adı verilen analiz, hastanelerdeki farklı görüntüleme cihazlarından alınan verileri analiz ederek algoritmalar kurup bu algoritmaları klinik olarak test edebiliyor. Yapay zeka algoritmalarını kullanan analiz, acil müdahale gerektiren bilgisayarlı kafa tomografisi görüntülerini tespit etmeye yardımcı oluyor. Yapay zeka 10 milyon piksellik bir manzarayı saniyeler içinde teşhis edebildiği için bu analiz hem radyologların iş yükünü azaltacak hem de nöbetçi hekimlerin tedavi sürecini hızlandıracak.

Helsinki Üniversite Hastanesi’nde nöroloji doktoru ve baş inovasyon sorumlusu Miikka Korja, bir basın açıklamasında Finlandiya’da her yıl, çoğu acil kliniklerde olmak üzere 180.000’den fazla bilgisayarlı tomografi taraması yapıldığını söyledi.

Korja, her yıl bilgisayarlı kafa tomografisi çekimlerinin sayısı artarken, radyolog sayısının azaldığının altını çizdi.

Doktor, “Bu zorlukların üstesinden gelmek için, en yaygın travmatik olmayan beyin kanaması türlerini hızlı ve doğru bir şekilde tespit etmek için algoritmalar kullanan yeni bir yapay zeka çözümü geliştirmek için CGI ve Planmeca ile ortaklık kurduk” dedi.

Kesin tanının yapay zeka tarafından değil insan tarafından konulduğunu belirten Korja, yapay zekanın tam anlamıyla güvenilir hale gelmesinin uzun zaman alacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Xinhua / Sağlık

kazimkarabekirajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu