Haber

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: Hal Camii yıkılmayacak

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, kamuoyunda Hal Camii’nin yıkılacağı yönündeki asılsız iddialara net ve belgelerle yanıt vererek, “Hal Camii yıkılmayacak, yerinde kalacak” dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Hal Camisi’nin yıkılacağı yönündeki asılsız tezlere yanıt vermek ve kamuoyunu aydınlatmak amacıyla basın toplantısı düzenledi.

“Önümüzde bir seçim olduğu için dini siyasallaştırmaya çalışıyorlar.”

CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç ve CHP Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi Erdoğan Aydoğmuş ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Ataç, “Aldığımız bilgilere göre Hal Camisi’nin yıkılmasıyla ilgili işlem yapılacak. Bu konuyla ilgili çeşitli açıklamalar yaptık. Müftü Bey ile konuştuk, diğer arkadaşlarla konuştuk. Ancak anlamak istemeyen bir kesim var. Önümüzde seçim olduğu için dini siyasallaştırmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Amaçları üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Bu konuda yine bu konuyla ilgili bir açıklama yapacağız. Alanın plan değişikliğiyle birlikte yeni bir “Durum oluştu” ortaya çıktı. Şimdi Sayın Erdoğan 1989’dan bu yana sahadaki gelişmeleri anlatacak, biz de sonucu hep birlikte dinleyip ne olduğunu öğreneceğiz” dedi.

“Camiyi yıkmak, bina yapmak söz konusu değildir.”

Aydoğmuş, açıklamasının devamında söz konusu alanla ilgili teknik bilgiler verirken, “14 Ağustos 1989’da burası kısmen cami alanı, kısmen ticari alan, kısmen de yerleşim alanıydı. 28 Aralık 1989’da ise yol genişliği 30 metreye düşürüldü ve yol sola kaydırıldı.29 Ağustos 1995 Söz konusu yapı ada planlı alan, 2000 yılında benzer iki ticari artı konut bloğu olarak planlandı. 05 Şubat 2004 tarihinde yapılan 1/1000 ölçekli revizyon uygulama planında parselin kullanımında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. 30 Mayıs 2004 tarihinde İdare Mahkemesi tarafından imar başvurusu iptal edilmiştir. 2014 yılında yapılmış olup, söz konusu yapı adası 21 Temmuz 2016 tarihinde yeni imar başvurusu ile tescil edilmiştir. Gelelim en önemli konuya, son duruma; Eskişehir’in 1/5000 ölçekli revizyon imar planı 15 Haziran 2023 tarihinde onaylanmıştır. Planda söz konusu yer ticaret-turizm-konut alanı olarak planlanıyor. 05.04.2023 tarihinde ticari-konut alanı olarak planlanmıştır. 27 Nisan 2023 tarihinde burası kültür varlığı olarak tescillendi. Yani caminin kendisi 27 Nisan 2023 tarihinde tescil edilmiş, 24 Mayıs 2023 tarihinde ise bu alan yani caminin bulunduğu alan sit alanı sınırı olarak tescil edilmiştir. Son olarak 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planı, 15 Haziran 2023 tarihinde sit alanı sonu olarak belirlenerek, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından onay süresi dışında bırakıldı. Bu ne anlama geliyor; Söz konusu yapı taşı üzerinde rastgele bir yapılaşma söz konusu değildir. “Kısacası camiyi yıkmak, bina yapmak söz konusu olamaz” dedi.

“Böyle bir yıkım yok, Hal Camisi yerinde kalacak”

Daha sonra caminin yıkılmasıyla ilgili iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Ataç, “İnanın hiç aklımıza gelen bir şey değil. Tepebaşı Belediyesi’nin cami hizmetleri çok net. Bizi AKP’li belediyelerle karıştırıyor olmalılar. İstanbul’daki camiler” dedi. Satılıyor, yıkılıyor, yerine AVM yapılıyor. Bizim burada yaptıklarımıza bahane bulamadıkları için karalamalarla siyaset yapmaya çalışıyorlar. Cami siyasete karışabilir mi? Siyaset yapıyorlar. Cami avlusunda megafonla. Biz bu caminin yıkılacağını hiç düşünmedik. Bunlar üzüm yemiyor, bağcıyı dövüyorlar. Bilmek istiyorlar. Öğrenmek istiyorlarsa belediyemize geliyorlar ve öyle. halka anlatıldı. Son revizyon planında durumun ne olduğu ve camiye dokunulamayacağı anlatılıyor. Caminin yıkılması söz konusu değil. Burası vatandaşların kayıtlı mülkü. Bunun da konuyla hiçbir alakası yok. Büyükşehir Belediyesi veya Tepebaşı. Bilmeden körü körüne iddialarda bulunuyorlar. Buradan Eskişehir halkına sesleniyorum: Böyle bir yıkım yoktur. “Hal Camii yerinde kalacak” dedi. – ESKİŞEHİR

niksarhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu