Haber

PTT’nin 2022 Sayıştay Raporu’na göre vatandaşların PTT’ye yatırdığı paranın yüzde 39,58’i kayıp.

Haber: GÜLARA SUBAŞI / Kamera: AZİZ METİN TURAN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, “PTT’nin 2022 Sayıştay Raporuna göre vatandaşların posta çeki ve havale için PTT’ye yatırdığı emanet paranın yüzde 39,58’inin kaybolduğunu tespit ettik. Vatandaşlarımızın 2022 yılında PTT’ye yatırdığı toplam paranın yüzde 39,58’inin kaybolduğunu tespit ettik” dedi. Tutar 8 milyar 133 milyon lira Sayıştay raporuna göre bu tutarın 3 milyar 219 milyon lirası kayıp, PTT’nin kasasında değil, bankalarda değil, hesaplarında yok. Buradan anlıyoruz ki PTT, vatandaşların PTT’ye emanet ettiği parayı koruyamıyor.AK Parti yetkilileri, “Vatandaşın cebinden asla ellerini çıkarmıyorlar” dedi.

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Gölge Bakan ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, vatandaşların PTT’ye yatırdığı tutardan 3 milyar 219 milyon liranın zarara uğradığını açıkladı. Yavuzyılmaz, Sayıştay 2022 Kontrol Raporlarına yansıyan kayıp paralarla ilgili ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Yavuzyılmaz şunları söyledi:

“VATANDAŞIN PTT’YE SAĞLADIĞI PARALARIN 2019 3 MİLYAR LİRA’SI KAYBOLMUŞTUR”

“PTT’nin 2022 Sayıştay Raporuna göre vatandaşların posta çeki ve havale için PTT’ye yatırdığı emanet paranın yüzde 39,58’inin kaybolduğunu tespit ettik. Vatandaşlarımızın 2022 yılında PTT’ye yatırdığı toplam tutar 8 milyar 133 milyon lira” Sayıştay raporuna göre bu tutarın 3 milyar 219 milyon lirası kayıp. PTT’nin kasasında değil. Bankalarda değil. Hesaplarda yok. Buradan da anlıyoruz ki PTT’nin kasasında değil. Vatandaşın PTT’ye emanet ettiği parayı koruyamıyor.AK Parti yetkilileri elini vatandaşın cebinden çıkaramıyor.

“PARA KAYBI SÜRECİ PTT’NİN TÜRKİYE VARLIK FONU’NA DEVREDİLDİĞİ TARİHTE BAŞLAR”

PTT, 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredildi. TVF’ye devredildiğinde 641 milyon lira kâr elde eden bir kuruluş. Ancak TVF’ye devredildikten sonra bugüne kadar her yıl hep israf edildi. 2018 ile 2022 arasındaki 5 yılda toplam zarar 2 buçuk milyar lira. PTT’nin 2022 raporunda açıklanan zararı 259 milyon lira olsa da bu kayıp tutarla birlikte zararın 3 buçuk milyar liraya ulaştığı görülüyor. Özellikle PTT’ye emanet edilen vatandaşların paralarının kaybolma süreci PTT’nin TVF’ye devredildiği tarihle başlıyor.

“VATANDAŞLARIMIZ AYNI ZAMANDA ‘PARAMIZI ÇEKMEK İSTİYORUZ’ DİYORLARSA 3 MİLYAR 219 MİLYON LİRA TUTARIN OLMADIĞINI GÖRECEKLER”

Vatandaşlarımız paralarını havale veya posta çeki amacıyla PTT’ye yatırdıklarında zaten paraya herhangi bir faiz uygulanmıyor. Aslında bu, cebinizdeki parayı veya mücevheri bir bankaya götürüp, orada sağ salim olmasını umarak bankanın kasasına emanet etmeye benzer. Ne yazık ki o kasada bulunan ve orada nakit olarak saklanması gereken bu para ne yazık ki kaybolmuştur. Vatandaşlarımız PTT’ye gidip ‘paramızı çekmek istiyoruz’ derse burada 3 milyar 219 milyon liralık bir tutarın olmadığını görecekler.

“PTT YETKİLİLERİNİN AÇIKLAMA YAPMASI VE AÇIKLAMAYI BELGELERE DAYANMASI ZORUNLU”

Para nerede, nereye harcandı, vatandaşa emanet edilen paraya neden birileri gözünü dikip başka yerde harcadı, vatandaşın parasını alıp başka bir bankaya faiz veya repo olarak mı yatırdı ki bu olaya vesile oldu. onları zenginleştiren şeyler şu anda bilinmiyor. Ancak biz de konunun takipçisiyiz. Konuyu kamuoyuna sunduğumuz için PTT yetkililerinin bu konuyla ilgili bir açıklama yapması gerekiyor. Aynı zamanda beyanlarının belgelere dayandırılması da esastır. Biz de bu noktada Meclis’te konuyu soru önergeleriyle takip edeceğiz.

“PTT’DE ALTIN ​​BELGE KAYIP VAR, DİJİTAL ARŞİV BOZUKLUĞU VAR, CARGOMAT İŞİNDE DÜZENLEMELER VAR”

PTT’de kaybedilen 3 milyar 219 milyon liranın yanı sıra, yıllardır PTT’deki yolsuzlukları, usulsüzlükleri ve kamu kayıplarını da gündeme getiriyoruz. PTT’de kayıp altın dosyası var, dijital arşiv yolsuzlukları var, Kargomat işlerinde usulsüzlükler var. Aslında kaybedilen bu paranın nereye, nasıl aktarıldığı, kimlere zenginleşme aracına dönüştürüldüğü biliniyor. Biz de konunun takipçisiyiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu