İSTİB’den zincir market tepkisi
İstanbul Ticaret Borsası’ndan (İSTİB) yapılan açıklamada, İSTİB Lideri Ali Kopuz’un İstanbul Ticaret Borsası Aralık ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada zincir marketlerin kullandığı terimlere yer verildi.
Kopuz, zincir marketlerin yarattığı tek sorunun pahalılık olmadığını söyledi. “Geçen ay Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere büyük cezalar verdi. Yani görüşülen zincir mağazaların fiyat politikalarıyla ilgili adli sicili olduğu ve yeniden cezalandırıldı.” açıklama dedi. bulundu.
“Uygun fiyata veriyorlar ama uygun fiyata satmıyorlar”
Ancak Kopuz, pahalılığın bu pazarların yol açtığı sorunlardan sadece biri olduğunu söyledi. “Uygun fiyata satmıyorlar. Dolayısıyla hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ediyorlar.” ifadeleri kullandı.
“Gıdacı iflas etti”
Konuyla ilgili değerlendirmesini sürdüren Kopuz, şöyle devam etti:
“Bununla da kalmayıp, gıda üreticisi ve sanayicisini üretimden saptırıyorlar. Pazar hakimiyetleri nedeniyle gıda üreticilerini pazar güçlerini kullanarak zorla yaptıkları anlaşmalar kabul edilemez. Fiyat ve vade uygulaması, raf kirası, vade sonu ya da iade edildiğinde yaptıkları iadeler. Tavsiye edilen tüketim tarihi yaklaştıkça gıda üreticileri mağdur oluyor.Birçok gıda üreticisi bu pazarlara arz ettiği için sıkıntıya giriyor hatta iflas ediyor.”
“Esnaf olmayacak”
Esnafın bu durumdan muzdarip olduğunu belirten Ali Kopuz, “Esnafımızın yıllardır yaşadıkları aslında gözümüzün önünde yaşanıyor. Yaptıkları kampanyalarla küçük esnafa yaşama hakkı vermiyorlar. Küçük esnafı bitirdiler. 80 binin üzerinde bakkal varken bu sayı şimdi 30 binin altına düştü Sadece bakkallar Sadece züccaciye ve kırtasiye esnafı değil esnafımız da kampanyalardan etkileniyor bu gidişle esnaf kalmayacak .” değerlendirmesini yaptı.
“Fırıncıları hammadde almaya zorluyorlar”
Büyük zincir marketlerin mağduriyetinde fırıncıların da payı olduğunu ifade eden İSTİB Başkanı Kopuz, şu ifadeleri kullandı:
“Alacakları ekmeğin alış fiyatını belirleyip fırıncılara dayatıyorlar. Temel gıda maddelerinde yüzde 20’lik kar marjını aştıkları için bu farkı fırıncılara hizmet faturası keserek tahsil ediyorlar. Sanki bu değilmiş gibi. Yeter kendilerinden un almaya zorluyorlar.Devletimizin yaptığı yönetmeliği bile çiğneyerek fiyatları düşük tutuyorlar.Sadece un değil susam,ekmek miksleri gibi birçok hammaddeyi almak için ön taban çalıştırıyorlar. Fırınlara bile hangi ilaç firmasıyla çalışacaklarını dayatıyorlar.
Eskilerin ‘Rab, her zaman bana’ dediği şey buydu. Onlarınki de ona benzer. Ama bu böyle gitmez. Devletin bu yanlış sistemi düzeltmek için yapacağı çok iş var. Devlet ve Rekabet Kurumu bu işe bir son vermeli, daha etkin tedbirler almalı ve yeni düzenlemelerle ağırlaştırılmış cezalar vermelidir. Nitekim dün itibarıyla zincir marketlere ilişkin “Perakende Ticarette Uygulanacak Esas ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te düzenleme yapıldı. Gıda perakende sektöründe 200’den fazla şubesi bulunan zincir mağazalar bundan sonra sattıkları ürünleri ve şubelerine ait bilgileri Ticaret Bakanlığı’nın sistemine aktaracak. Bakanlık gerekli gördüğü takdirde bu verileri ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyu ile paylaşacaktır. Bu adımları önemli buluyorum.”
Kopuz, ayrıca Piyasa Kanunu ve Perakende Kanunu’nun bir an önce çıkarılması gerektiğini belirterek, “Öncelikle yeni çıkacak Perakende Kanunu’nda süre ve ara kuralı getirilmeli ki bunun önünü açsın. küçük esnafımız için bu tedbirlere ek olarak ulusal zincir marketlerde züccaciye, kırtasiye, mobilya ve teknolojik eserler de satılabilir.bu konuda bir çerçeve belirlenmeli ve bu eserlerin satılabileceği noktalar Esnaf lehine düzenlenmeli.Bütün bu tedbirlerin vatandaşın ihtiyaçlarını daha uygun fiyatlara karşılamasına, esnafımıza nefes almasına, enflasyonun düşmesine vesile olacağına inanıyorum” diye görüşlerini paylaştı.