Haber

Gaziantep’in son zurna ustası 56 yıldır mesleğini yapıyor

56 yıldır 7 metrekarelik işyerinde zurna yapıyor.

Gaziantep’in son zurna ustası Mesut Uz, 56 yıldır tek başına sanat yapıyor.

Uz: “Zurna dünyanın en zor enstrümanlarından biri”

GAZİANTEP -Gaziantep’in son zurna ustası Mesut Uz, Türk kültürünün değerli bir parçası olan zurnacılık mesleğini yaşatmaya devam ediyor.

Zurna mesleğinin Gaziantep’teki son ve tek ustası olarak bilinen Mesut Uz, bu mesleğe 56 yıl önce 7 metrekarelik işyerinde başladığını ve o günden bu yana hiç durmadığını söyledi. Uz, “Zurna yapmak benim için bir tutku. Bu sanatı korumak ve gelecek nesillere aktarmak benim görevim” dedi.

“Gaziantep’te zurna yapan tek kişi benim”

Düğünlerin vazgeçilmez çalgısı olan zurnayı yapan son ustanın kendisi olduğunu belirten Uz, “56 yıldır bu mesleği yapıyorum. Gaziantep’te zurnayı yapan tek kişi benim. Zurna halay kavalıdır. Zurna bir çalgıdır, bir çalgıdır. Atasözlerimizde de söylendiği gibi, zamanı gelince insanı dans ettirir, zamanı gelince de ağlatır. “Zurna dünyanın en güçlü çalgılarından biridir. Telli çalgılara ya da diğer üflemeli çalgılara benzemiyor” dedi.

“Zurna kayısı ağacından yapılır”

Zurnanın kaliteli ve uzun ömürlü olması için ham maddesinin kayısı ağacından yapıldığını belirten Uz, “Zurna kayısı ağacından, erik ağacından yapılıyor. Çoğunlukla kayısı ağacı. Abanoz ağacından da yapılabiliyor ama o ağaç sorunlu bir ağaçtır. zurna yapmak bir gün sürer.”

“Halaylar devam ettiği sürece zurna üretmeye devam edeceğim”

Son zurna ustası Uz, teknolojiye karşı mücadele edeceğini ve zurna yapmaya devam edeceğini belirterek, “Halaylar bitmediği sürece zurna üretmeye devam edeceğim. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte zurna üretimi de devam edecek. Zurna azalıyor. Eskiye göre talepler azaldı ama yine de az da olsa talep var.”

“Halay davul istiyor, davul zurna istiyor”

Davulun borular, boruların da davullar olmadan olamayacağını belirten Uz, “Davulsuz, kavalsız kimse düğün yapamaz. Halay için davul gerekir, davul için de boru gerekir. Boru içinse davul gerekir.” usta.Halay ve dans bitmediği sürece kavallara olan talep de bitmeyecektir.Düğünlerin vazgeçilmezi olan kaval, yüzyıllardır devam eden bir gelenektir ve günümüze kadar gelen bir gelenektir. Asırlardır devam eden bu süreç, “Vakit geçmeyecek” dedi.

“Türkiye’nin her yerinden gelip zurna alıyorlar”

Zurna geleneğinin Türkiye genelinde devam ettiğini belirten Uz, “Türkiye’nin her yerinden gelip zurna alıyorlar. Kayseri’den yeni geldiler. İstanbul’dan gelip zurna alan insanlar var. İhtiyaç olduğunda geliyorlar.” ve satın alıyoruz. 4 çeşit zurnamız var. İsteğe göre yapıyoruz. “Ve yanımızda zurnasını test ediyor, sonra zurnasını alıp gidiyor.”

“Zurna her zaman bozulan bir çalgı değildir”

Ürettiği zurnaların uzun ömürlü olduğunu belirten Uz, fiyatları hakkında ise şöyle konuştu: “Fiyatlarımız 3 bin TL ile 5 bin TL arasında değişiyor. Zurna sürekli bozulan bir çalgı değil. 20-30 yıl kullanılabilir.”

“Kimse mesleği öğrenmek istemiyor”

Son zurna ustası olarak mesleğin kendisinden sonra öleceğini belirten Uz, “Mesleği öğrenmek isteyen kimse yok. Son zurna ustası benim. Maalesef bu mesleği bırakabileceğim kimse yok. benden sonra bir miras.”

“Kayseri’den zurna almaya geldim”

Zurna almak için Kayseri’den Gaziantep’e geldiğini söyleyen müşteri Enver Avcı, “Mesut Uz ustanın yanına geldik. Burada çok güzel zurnalar yapıyor. Benim gibi birçok kişi de Kayseri ve çevre illerden zurna almak için buraya geliyor. Güzel kültürümüzün bir parçası olan zurna ustalarımızla gurur duyuyoruz.” Artması gerekiyor dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu