Haber

Çin, Haikui Tayfunu Nedeniyle Şiddetli Yağmur ve Sellerle Mücadele Ediyor

Çin, güneydoğu kıyılarını etkileyen Haikui Tayfunu nedeniyle yoğun yağış ve su baskınlarıyla boğuşuyor.

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, hafta sonu ülkenin güneyindeki Guangdong, Guangxi, Sichuan ve Hainan eyaletlerinin yanı sıra Hong Kong Özel İdari Bölgesi ve Tayvan Adası’nda şiddetli yağışların devam ettiğini bildirdi.

Merkez, şiddetli fırtına ve su baskınlarına karşı “sarı alarm” uyarısını yineledi. Çin’in 4 aşamalı fırtına uyarı sisteminde “kırmızı” en yüksek uyarı seviyesini temsil ediyor. Bunu aciliyet sırasına göre “turuncu”, “sarı” ve “mavi” takip etmektedir.

Hızı saatte 150 kilometreyi aşan Haikui Tayfunu, ilk hafta başında Tayvan’ı etkisi altına aldı.

Tayfun nedeniyle dağlık bölgelerde yaşayan yaklaşık 4 bin kişi, sel ve heyelan riski nedeniyle tahliye edildi.

Adanın doğusundaki Hualien ve Taitung eyaletlerinde 75 hanede elektrik kesintisi yaşanırken, tayfunun neden olduğu fırtına ve su baskınlarında 78 kişi de yaralandı.

Hafta ortasından itibaren zayıflayarak Çin ana karası ve Hong Kong’u etkisi altına alan tayfun nedeniyle birçok bölgede yılın en yüksek yağış miktarları kaydedildi.

Tayvan’ın karşı kıyısında, Çin ana karasının doğu kıyısında yer alan Fucien eyaletindeki sel tehlikesi altındaki bölgelerden 100.000’den fazla vatandaş dini bölgelere nakledildi.

İl merkezi Fucou’da sele kapılan itfaiye aracında iki itfaiyeci hayatını kaybetti, bir polis memuru da kayboldu.

Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde “1’inci derece tayfun alarmı” verilirken, metrekareye düşen yağış miktarı şehir merkezinde saatte 600 milimetreyi, Hong Kong Adası’nın doğu ve güney kesimlerinde ise 800 milimetreyi aştı.

Fırtına sırasında bölgede 151 ağaç devrildi, 60 sel ve 33 heyelan meydana geldi, 144 kişi de yaralandı.

Guangdong eyaletinde şiddetli fırtına ve yağış nedeniyle 80 bin kişi güvenli bölgelere nakledildi.

Hong Kong’un komşusu Sincan şehrinde yağışlar, kayıtların başladığı 1952’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, şehrin birçok yerinde yaşanan su baskınları sokakları nehir yataklarına çevirdi.

Adı Çince’de “deniz şakayık” anlamına gelen Haikui, bu yıl Pasifik Okyanusu’nda ortaya çıkan 11’inci tayfun olarak kayıtlara geçti.

selcukhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu