Haber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2023 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, “Aralıkta yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının belirlenmesini reel tabloya göre yapacağız. Yani yüzde, götürü bazlı bir artış yapmayacağız. Bu, sağlık sistemindeki ödemeleri hakkaniyetli hale getirecek.” dedi.

Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Kurulunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bir milletvekilinin, “İŞKUR’un paraları politika faizi üzerinden değerlendiriliyor, eriyor” tenkidine Alım, “Nereden öğrendiniz, kimden duydunuz bunu? Kusura bakmayın bunlar yanlış bilgi bile değil. Bizim İŞKUR’un İşsizlik Sigortası Fonu yönetimi, en azından ben kendi dönemimi biliyorum, piyasada en yüksek faizi veren bankalarda, en yüksek getiri sağlayan fonlarda değerlendirilmektedir. Bunun için pandemideki büyük harcamaya rağmen 120 milyar lira civarında bir varlığa sahiptir. Oradan en fazla istifade eden de emekçiler olmuştur. O para, ‘İş yerleri kapanmasın’ diye işletmelere verildiyse, personeller için verilmiştir.” karşılığını verdi.

Güneydoğu Anadolu Projesine (GAP) verilen paranın uçmadığını ve yatırımına dönüştüğünü belirten Alım, bu paranın, kendileri açısından da fonların ortalamasıyla bakanlık hesaplarında alacak olarak durduğunu bildirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) yaşanan yolsuzluk argümanlarına ait konuşan Alım, kendi sorumluluğundaki alanların neresinde bir yolsuzluk savı varsa onu soruşturup takip ettiklerini belirtti.

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Alım, şöyle devam etti:

“SGK ile ilgili bu türlü bir sav vardı biliyorsunuz. Bu yalnızca bir argüman değil bizim müfettişlerimizin de bize yansıttığı, getirdiği günlerden itibaren işin başına bu hususlarda çok titiz olduğunu bildiğim bir hukukçu arkadaşımızı görevlendirdim. O arkadaşımız didik didik etti ve oradaki bütün yolsuzluk hadisesine bulaşmış adamların tamamını savcılığa kabahat durusunda bulundum. Şu anda onun devamı olan bir soruşturma devam ediyor. Oradaki sayı, 1 milyar lira civarında bir sayı. Onun sorumluları yargıya hesap verecekler. Kimi sorumlu vazifelileri de ben işten attım. İsimlerini vermiyorum zira yargıya intikal ettirdim onları. Yalnız burada bir haksızlık yapılıyor. Soruyu soran arkadaşımız Süleyman (Soylu) Bey’in adını andı. Süleyman Bey ile ilgili o soruşturma dosyasında hiçbir şey yok. Süleyman Bey’in akrabası olduğu sav edilen hiçbiri de yok soruşturma evrakında. Bu argümanların gerçekliği yok.”

Soruşturma dosyasıyla ilgili bir yıldır çalışma yürüttüklerini belirten Bilgin, “Dosyanın gerisi gelecek. O kapsamda öbür nerelere ulaşırsa, kime ulaşırsa oradan da kimsenin tereddüdü olmasın.” dedi.

“Geçici emekçiler sıkıntısını çözeceğiz”

Bilgin, SUT’daki fiyatların bugüne kadar yüzde bazında artırıldığını, bu nedenle bazı eleştiriler yapıldığını ifade etti.

SGK’nin, SUT fiyatları konusunda ana öğe olduğunu dile getiren Bilgin, “SUT fiyatlarında artık süreç bazında fiyat belirlemesi yapıyoruz. Bu mevzuda bir bilim şurası oluşturduk. Apandisit ameliyatı diyelim ki 18 lira. Yüzde 100 artırırsanız ne olacak? Halbuki bu ameliyatları, yapılan süreçleri ve kullanılan materyalleri tek tek pahalandırmak, onların fiyatlarını tek tek belirlemek gerekir. Bu uzun çalışmayı bir yıl evvel başlattım. Komitedeki arkadaşımızla geçen hafta görüştüm, bitmek üzere. İnşallah bu aralık ayında yeni SUT fiyatlarının belirlenmesini bu gerçek tabloya nazaran yapacağız. Yani yüzde, götürü bazlı bir artış yapmayacağız. Bu, sıhhat sistemindeki ödemeleri hakkaniyetli hale getirecek.” diye konuştu.

Bakan Bilgin, muhtelif işletmelerde geçici işçiler sorununu çözeceklerini vurguladı.

“Kamunun kaynaklarını istismar edenler…”

Bakan Bilgin, muhalefet milletvekillerinin, bazı özel hastanelerin SGK’yi yüksek faturalarla zarara uğrattığı eleştirileri üzerine şunları söyledi:

“Özel hastanelerle ilgili sıkı bir kontrol yapıyoruz. Bu kontrolü hem elektronik ortam üzerinden hem müfettişler yoluyla sıkı bir formda gerçekleştiriyoruz. Zira özel hastanelerde önemli istismarlar var. İstismar olan o hastanelerle ilgili de kapatma gayretimizi veriyoruz. Yargıya gidiyorlar, yargıdan dönüyorlar lakin oradan geri adım atmayacağımızı tekrar tabir ediyorum. Kamunun kaynaklarını, milletin parasını istismar edenlere hiçbir kapıyı açmayacağız. Bunun bilinmesini isterim.”

SGK ile özel hastaneler arasındaki protokolleri gözden geçirdiklerini, bazı hastanelerin geçmişte SGK ile özel anlaşma yapmayı tercih ettiğini aktaran Bilgin, “23 hastane vardı. Onlarla o mukaveleyi bitirdim. Onlar da o mukaveleyi istismar ediyorlardı. Kalp hastasına bakıyor fakat başka rahatsızlıkları için para istiyor. Bu hastanelerle mukaveleleri iptal ettim. ‘Ya bizimle her branşta sözleşme yaparsınız ya da SGK ile yaptığınız sözleşmeyi, vatandaşı istismar edecek şekilde kullanamazsınız’ dedik. Bu bahiste uğraşımız sürüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Kurulunda, görüşmelerin akabinde Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı ile Mesleksel Yeterlilik Kurumunun 2023 yılı bütçeleri kabul edildi.

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu