Haber

Batı Şeria: ABD’den İsrail’e Homesh yanıtı

İsrail’in Batı Şeria’da yerleşim birimi olan Homeş ile ilgili kararına ABD’den tepki geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, İsrail’in vatandaşlarına Homeş’te “kalıcı mevcudiyet” sağlayan bu kararından son derece rahatsız olduklarını belirterek, bu yerleşim biriminin İsrail hükümlerinin aksine Filistin’e ait özel topraklar üzerine inşa edildiğini hatırlattı.

Miller konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu kararnamenin hem Bush yönetimiyle hem de görevdeki İsrail hükümetinin 2004’te Biden yönetimine verdiği taahhütlerle çeliştiğini belirterek, “İsrail’in Batı Şeria’da artan yerleşim birimlerinin önünde bir engel oluşturduğu” ifadesini kullandı. iki devletli çözüm.”

Geçtiğimiz Mart ayında İsrail hükümeti, Homesh dahil Batı Şeria’nın dört bölgesindeki Yahudi yerleşim yerlerinin boşaltılmasını sağlayan 2005 Geri Çekilme Yasası’nın ilgili unsurlarını yürürlükten kaldırdı. İsrail ordusunun geçen Perşembe günü aldığı kararname de İsraillilerin Homesh’e yeniden girmesine izin vererek bu bölgedeki Yahudi yerleşimlerinin yeniden inşasının önünü açtı.

Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa ziyareti

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in Müslümanların Haram-ı Şerif, Yahudilerin ise Tapınak Zirvesi olarak adlandırdıkları kutsal mekana düzenlediği ziyareti eleştirdi.

Miller yaptığı açıklamada, Ben-Gvir’in düzenlediği “kışkırtıcı ziyaret” ve “kışkırtıcı söylem”den de kaygı duyduklarını belirterek, “Bu sığınak siyasi amaçlarla kullanılmamalı, tüm tarafları buna saygı duymaya çağırıyoruz.” kutsallık.” Açıklamada ayrıca ABD’nin “Kudüs’teki kutsal mekanların tarihsel statükosuna verdiği destek” de teyit edildi.

İsrail güvenlik güçleri eşliğinde Mescid-i Aksa’ya giren Ben-Gvir, “Kudüs ve tüm İsrail topraklarının sahibi biziz” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı’nın ziyaretine Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi. İktidar mensuplarının Harem-i Şerif’in tarihi statüsüne meydan okuması, bu devlet içinde provokatif ve faşist eylemlerde bulunması hiçbir şekilde kabul edilemez.

Üç Filistinli öldürüldü

İsrail ordusu bugün Batı Şeria’daki bir mülteci kampına düzenlediği baskında 3 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Nablus kenti yakınlarındaki Balata mülteci kampına düzenlediği baskında tüfek, mühimmat ve patlayıcı cihazlar ele geçirdiğini duyurdu.

Ordu yaptığı açıklamada, baskın sırasında ateşe karşılık veren İsrail askerleri tarafından üç Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi. İsrail ordusu da üç kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.

Filistinli yetkililer, baskında yaralanan altı kişiden birinin durumunun ağır olduğunu söyledi.

DW,rtr,AP/CO,BO

alapli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu