Korkut Boratav’dan muhalefete KKM uyarısı
Döviz korumalı mevduatın (KKM) büyüklüğü 2,1 trilyon lira ile rekor kırarken, ekonomist Prof. Dr. Korkut Boratav olası iktidar değişikliğine karşı uyarıda bulundu. Millet İttifakı’nı KKM’nin bir süre daha devam ettirilmesi ve temkinli bir geçiş süreci uygulanması gerektiği konusunda uyaran Boratav, “en büyük tehlikenin” iktidar değişikliği sonrası kurda ani patlama ihtimali olduğuna işaret etti. “.
Boratav’ın Cumhuriyet’ten Mustafa Çakırİşte KKM hakkında yaptığı değerlendirmeler:
KESİNLİKLE GECİKMİŞTİR: 15 Mayıs’ta hükümet değişirse, altı masa anlaşmasının metni, para-finans politikalarında neoliberal modele anında geçiş anlamına geliyordu. Kanunla KKM’nin kaldırılması, bütçeye mali kural getirilmesi ve bütçe açığını kapatacak kemer sıkma ilkesi öngörülüyordu. Her ikisi de yeni bir grubun iktidara gelmesi için ertelenmesi gereken tedbirlerdir.
YEREL SEÇİMİ UNUTMAYIN: Mevcut hükümetin uyguladığı tutarsız, abartılı ve çok fazla kuralın yanı sıra KKM, yerli aktörlerin döviz talebini sınırlayan etkili bir garantidir. Yeni hükümet unutmasın ki 11 ay sonra yerel seçimler yapılacak, yapılamaz da. Özellikle büyükşehirlerde “saray iktidarının” sona ermesi için yönetimin yeni iktidarda olması gerekiyor.
FADER: En büyük tehlike ise iktidar değişikliği sonrası döviz kurunda ani patlama ihtimali. Bu nedenle en az bir yıllık yumuşak geçiş programı yapmalıdırlar. Mali kurallar denen abartılı veya gereğinden fazla önlemleri benimseyen kişi Ali Babacan, bir televizyon kanalında “Bir geçiş dönemi olmalı” dedi. Umarım bu sağduyu algısıdır.
1 YILLIK GEÇİŞ:Deprem gibi acil halk desteği gerektiren afet sonrasında altı maddelik mutabakat metninin dikkate alınması, düzeltilmesi ve yerel seçimlerin siyasi sonuçlarını dikkate alacak şekilde yeniden düzenlenmesi, bir yıllık geçiş süresi içinde
İSTİKRARSIZLIK İŞARETİ: Döviz kuru, Türk toplumu ve kamuoyunda ekonominin sağlığının temel göstergesi olarak algılanmaktadır. Ani bir kurt patlaması, kontrolsüz bir istikrarsızlığın işareti olacaktır.
DİKKAT: Türkiye İş Bankası Genel Müdürü’nden bu hafta başında yapılan bir açıklama var. KKM’nin devamının şart olduğunu savundu. Sağduyunun sesi, iktisadın değerli kurumlarından biri olan büyük bir özel bankanın genel müdüründen geldi. Uzun vadeli onarımlar ve büyüme sorunları farklı bahislerdir. Şu anda bunu tartışacak durumda değiliz.
ÖNLEMLİ GEÇİŞ: Şimdi yapılması gereken, yaklaşan siyasi takvimi dikkate alarak kısa vadeli geçişi yeniden düşünmektir. Para politikalarında inisiyatifi bankalara bırakmak gerekiyor. Para politikası bankalara bırakılırsa, mevduat faizi serbest bırakılırsa faizler fiilen yükselir.
VERİLEN TALİMATLAR: Bankaların üzerindeki baskı kalkarsa -bankalara telefonla emir verilirse- hem döviz hem de döviz hesapları üzerindeki bu tür baskılar kalkarsa yani para piyasasındaki faiz oranları bankalara bırakılırsa, para politikası katı olacak Faiz oranları yükseltildi.
ARJANTİN VAKASI: Neoliberal politikalara geçişte temkinli olmak gerekiyor. Tam bir program olarak neoliberal politikalara geçiş de savunulacak bir şey değil. Yaklaşık iki yıldır IMF gözetiminde neoliberal politikaların uygulandığı Arjantin’de hem enflasyon, hem işsizlik hem de büyüme göstergeleri çöküş halinde.
“Kamu maliyesinde hafif politikalara ihtiyaç var” diyen Boratav, “Özellikle deprem riski taşıyan bir ortamda musluklar açılsın, gerekirse ek bütçeyle -muhtemelen gerekli olacaktır. Para politikasında inisiyatif bankalara bırakılırsa daralma yolunu izleyecektir. KKM uygulaması devam etmekte ve bazı yumuşak önlemler dikkate alınmakta, rezervlerin beslenmesi ve güvence altına alınması gibi düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. (HABER MERKEZİ)